Tän tekemiseen on varmasti tapoja yhtä monta kuin tekijöitäkin, mutta tässä resepti ja vaihekuvat siitä, miten itse teen:
3rkl Vehnäjauhoja
50g Voita tai margariinia
5dl Vettä
400g Jauhelihaa
1 Paprika tai sipuli
Suolaa
Pippuria
1. Ruskista pannulla jauheliha ja mausta se suolalla ja pippurilla. Lisää kuutioitu paprika pannulle kun jauheliha on kypsynyt. Jos käytät sipulia, sen voi ruskistaa oman maun mukaan joko erikseen, tai samalla jauhelihan kanssa (jälkimmäisessä vaihtoehdossa suosittelen lisäämään sipulin paprikan tavoin paiston loppuvaiheessa). Siirrä jauheliha sitten pannulta pois johonkin astiaan.
2. Lisää pannulle voi, anna sen sulaa ja hieman ruskistua. Seuraavaksi pannulle lisätään jauhot ja annetaan hiljalleen ruskistua välillä sekoitellen.
3. Kun voi-jauhoseos on ruskistunut tarpeeksi, lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita. Tässä vaiheessa jauhot eivät enää ruskistu, eli kastikkeen väri on melkolailla "lopullinen". Anna saostua jonkin aikaa, kunnes kastike on paksuuntunut ja voi-jauhoseos liuennut kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Jos pannulla on tilaa, lisää jauheliha takaisin ja sekoita. Mikäli tila rupeaa loppumaan (kuten itselläni usein käy...), siirrä kastike kattilaan ja sitten vasta jauheliha sekaan. Jos jauheliha on ehtinyt jäähtyä, anna kastikkeen olla lämpimällä levyllä hetken aikaa.
Vinkki: Ruskea kastike sopii mainiosti pohjaksi myös nakkikastikkeelle! Sitäkin tein juuri viikko sitten, mutta en koe tarpeelliseksi sen reseptiä laittaa erikseen, sillä juuri muuten se ei eroa, kuin että jauhelihan tilalla on nakit, ja niiden paistaminen etukäteen on vapaavaavalintaista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti